Sevärdheter

Ett måste när du är i Wien är att njuta av stadens pampiga byggnader och slott med sina tillhörande vackra trädgårdar. Bland de mest populära sevärdheterna finns presidentpalatset i Hofburg, den gotiska Sankt Stephanskatedralen och det fylliga naturhistoriska museet.

Slott Hofburg

Genom historien har palatset i Hofburg fungerat som hem åt några av Österrikes mäktigaste människor, och det gäller fortfarande. I dag bor Österrikes president officiellt i palatset som är ett av stadens mest populära utflyktsmål. I slottet visas 19 rum, möblerade från den tid då kejsaren Franz Joseph och hans fru Elisabeth bodde där. Slott Hofburg har också ett museum. Inträdet kostar 9,90 euro för en vuxen och vägbeskrivningen dit hittar du här: Slott Hofburg

Schönbrunn

Palatset Schönbrunn fungerade tidigare som en sommarbostad åt Österrikes kungligheter. Sedan 1960-talet har det varit en av stadens mest populära sevärdheter, inte minst för sina enorma, vackra trädgårdar med mängder av blommor, skulpturer och till och med en dockteater. Slottet är sedan 1996 klassat som världsarv av Unesco. En rundtur kostar mellan 9,50 och 14,40 euro beroende på vilken tur du väljer. Här kan du också se konserter av Wiens berömda gosskör i kapellet under mässorna.

Sankt Stephanskatedralen

I kärnan av Wien står den kända Sankt Stephanskatedralen, säte för stadens ärkebiskop. Detta gotiska mästerverk byggdes redan på 1200-talet och är en given sevärdhet under ett besök i staden. Genom åren har katedralen byggts ut, delvis i romansk byggstil, delvis i barock stil. Går du upp till utsiktsplatsen kan du vid bra väderförhållanden se ända bort till Tjeckien. Du hittar Sankt Stephanskatedralen på Stephansplats mitt i staden.

Naturhistoriska museet i Wien (Naturhistorische Museum)

På Wiens Naturhistoriska museum kan besökarna följa med på en resa genom planetens historia berättad på 8 700 kvadratmeter. Samlingarna på övervåningen innehåller förhistoriska fynd, bland annat fossiler och skelett efter enorma dinosaurier. Här finns också en världsberömd artefakt – nämligen den 25 000 år gamla kvinnostatyn Venus von Willendorf. På nedervåningen finns alla tänkbara djurarter representerade i utställningen.

Sigmund Freud museet

Psykoanalysens fader Sigmund Freud har tillägnats ett helt museum i sin gamla bostad i Wien. Här får besökarna se sig omkring i Freuds gamla hus där originalmöblerna fortfarande står på plats, liksom hans första böcker och hans egen samling av antikviteter. Förutom själva bostadsdelen finns en avdelning med modern konst. Sigmund Freud museet finns på Berggasse 19 och är dagligen öppet mellan 9 till 5..