Frågor & Svar

Undrar du något om Wien eller inför din resa dit? Vi hjälper dig med dina frågor! Här publicerar vi de vanligaste frågorna vi fått från våra besökare tillsammans med svar.

Hur tar jag mig runt i Wien?
Wien har ett mycket effektivt transportsystem med både tunnelbana, spårvagn, tåg och buss. Samma taxa gäller för samtliga transportmedel. Det är också enkelt att hyra cykel i staden.

Vart vänder jag mig om det händer en olycka?
Du når polisen på nummer 133, ambulans på nummer 144, läkare på nummer 141 och brandkår på nummer 122. Svenska medborgare som reser inom Europa har rätt till sjukvård under 30 dagar.

Förväntas jag lämna dricks i Wien?
Ja, du förväntas lämna ungefär 10 procent dricks både på restauranger och i taxin. Även hotellpersonal förväntar sig någon form av dricks.

Hur är klimatet i Wien?
Wien har ett milt och fuktigt medeleuropeiskt klimat med en medeltemperatur på mellan 14 och 19 grader i juli. På grund av höjdläget kan vintrarna bli ganska kalla.

Var kan jag hitta ett lämpligt boende för en liten resbudget?
Som i andra storstäder finns det gott om vandrarhem i Wien. Ett rum kostar runt 15-20 euro per natt. Bokar du på internet före din resa kan du spara en slant. Annars kan du fråga på turistbyrån efter information om så kallade jugendherbergen.

Ska plugga en termin i Wien och min lägenheten har ingen internet, Wifi. Hur löser jag det??
Vårt tips är att skaffa ett mobilt bredband konto hemma i Sverige och ta med det till Wien om man ska bara vara där en kortare period. Det gäller dock att välja ett mobilt bredband abonnemang där EU-surf ingår.

Har hört att Wien ligger väldigt nära Slovakiens huvudstad Bratislava, stämmer det?
Det stämmer! Det är bara 80km till Bratislava och städerna har bra förbindelser med varandra. Så det tar inte mer än en timme med buss eller tåg att ta sig från den ena staden till den andra. För tågtider och biljetter kolla med ÖBB, Österrikes svar på SJ.

Tänkte höra om ni kan rekommendera någon sportbar i Wien nära Stephansplatz.
”Champions” ligger väldigt nära Stephansplatz. Väldigt trevlig bar och högt uppskattat av alla ”sportälskare”.