Nöjen och aktiviteter

Wiens kulturscen innehåller mer än Mozart och Wienervals. Här finns flera nöjesdistrikt med rockiga nattklubbar, trendiga barer och restauranger. Missa inte heller det klassiska nöjesfältet Wurselprater med sitt 65 meter höga pariserhjul.

Wurstelprater

Nöjesfältet Wurstelprater ligger i parken Wiener Prater och är välkänt för sitt gigantiska pariserhjul Riesenrad. Hjulet sträcker sig nästan 65 meter upp i luften och ger en oslagbar utsikt över staden. Här finns också klassiska åkattraktioner så som berg- och dalbana, radiobilar och andra karuseller. Mellan 15 mars och 31 oktober har hela parken öppet dagligen mellan klockan 10.00 och 01.00. Under resten av året är bara vissa attraktioner och restauranger öppna. Det kostar ingenting att besöka parken, men åkattraktionerna kostar.

Spanska ridskolan

Även den som inte är någon större hästentusiast har roligt på Spanska ridskolan vid palatset i Hofburg. På den berömda ridskolan har lipizzanerhästar övats i att göra konster i över 400 år. Det anordnas två föreställningar dagligen på skolan.

Nattliv

Ett av stadens bästa nattlivsområden är inom den så kallade Bermudatriangeln runt Schwedenplatz och Ruprechtskirche. Ett lite nyare nöjesdistrikt är det förr så nedgångna området Gürtel som i dag förvandlats till en plats full av trendiga barer och restauranger. Några populära klubbar är diskoteket Volksgarten Club Disco på Burgring 1 och karaokehaket Loco Bar på Nussdorfer strasse 172-174. Ett riktigt allt-i-ett-ställe är det orientaliska hotellet Aux Gazelles på Rahlgasse 5. Där kan du börja kvällen i hotellets badhus och sedan äta middag i väntan på att nattklubben öppnar.

Festivaler

I juli och augusti pågår en operafilmfestival på Rathausplatz. Besökarna kan se föreställningar på enorma utomhusskärmar och ta sig en tugga i något av alla de internationella småköken som dyker upp i samband med festivalen. Det finns flera andra utomhusfilmfestivaler att välja mellan under sommarhalvåret i Wien, bland annat i Augarten, Prater och i Schloss Neugebäude.

Vandringsleder

I Lainzer Tiergarten finns flera vackra vandringsleder att utforska. Spåren är mellan två och 10 kilometer långa. Här kan du också få se vilda djur matas av parkens personal varje dag klockan 14.00. Fråga personalen efter vandringsledernas början.

Shopping

I Wien kan du shoppa loss i lugn och ro. Shoppingstråken i innerstaden är helt och hållet tillägnade fotgängarna, och utanför stadskärnan väntar fler fynd på att upptäckas.

Shoppinggator

Mariahilfer strasse är Wiens största shoppinggata. Gatan sträcker sig från Museumsquartier till Westbahnhof och innehåller en salig blandning av butiker. Här finns internationellt kända butikskedjor men också lokala affärer. För riktigt lyxiga butiker kan du hålla dig till innerstadsgatorna Kärtner strasse och Am Graben.

Auktion

Ropa in ett riktigt fynd på österrikes främsta auktionsplats, Dorotheum på Dorotheergasse 17. Här kan du kolla in allt från möbler till konst och smycken innan du ger dig in i budgivningen. På gatorna runt omkring ligger flera välrenommerade smyckesbutiker.

Köpcentrum

Millennium City är ett medelstort köpcentrum på gångavstånd från tunnelbanestationen Handelskai. Vill du ha mer att välja på kan du åka en bit utanför staden till Shopping City Süd som är ett av Europas största köpcentrum.

Loppmarknad

Är du ute efter ett par begagnade lederhosen är det Naschmarkts loppis på kan hitta det. Loppmarknaden anordnas varje lördag mellan klockan 06.00 till 16.00 och innehåller prylar du aldrig trodde att du skulle hitta. Området är stort, så åk i tid om du vill hinna titta på allt. Karlsplatz är den närmaste tunnelbanestationen.